Să nu ne răzbunați – Mărturisiri despre suferințele românilor din Basarabia

Cicero – filolosof  roman din sec. I î.Hr. a lansat (încă în epoca antică) ideea că „Istoria este învăţătoarea vieții”, fiind convins de faptul că studiul istoriei trebuie sa urmărească în primul rănd un scop moral, iar dictonul latin transmite ideea că studiul trecutului ar trebui să servească drept lecție pentru viitor pentru a se evita greșelile.

„Să nu ne răzbunați” este titlul sugestiv al cărţii lansată de curând în Biblioteca noastră, autorul căreia este monahul Moise care a adunat mărturii despre suferințele românilor din Basarabia.

Denumirea cărții este, de fapt, mesajul transmis de Mircea Vulcănescu, (renumit filosof român, sociolog, economist, publicist și teolog,  profesor de etică, martir) înainte de a muri în una din închisorile comuniste. Sacrificându-se  pentru un camarad din celulă, așezându-se pe jos și ţinând loc de saltea pentru deţinutul politic mai tânăr, Vulcănescu i-a salvat viața colegului din închisoare, iar el a murit din cauza unei boli pulmonare la vârsta de 48 de ani.

Cartea conține și un DVD cu filmele „Deportările în Siberia”, „Deținuți politici din Basarabia” și „Foametea din Basarabia (1946-1947)” . Câteva exemplare au fost donate bibliotecii de către Fundația „Vasiliada”.

Elevii liceului din localitate, foști deportaţi și invitaţi au asistat la o veritabilă lecţie de istorie bazată pe mărturii vii ale deportaţilor. Ursachi Vasile, Leancă Elena și Ion au povestit despre calvarul prin care au trecut în perioada de tristă amintire. Filmul documentar „Deportările în Siberia” a fost vizionat cu interes de către cei prezenți, lăsându-se loc și pentru meditații.

Angela Zatic pentru VASILIADA