PRO SAU CONTRA VACCINELOR

Astăzi predomină un interes tangenţial faţă de vaccine. Să facem copiilor vaccine sau nu, se întreabă tot mai frecvent tinerii părinţi!?

Vaccinarea ţine de sistemul imun, deci vaccinele sunt necesare. Alta e că nu se respect toate cerinţele faţă de vaccinare.

Unde, când şi cum se vaccinează copiii noştri? La şcoală, la grădiniţă, în ce condiţii, calitatea vaccinelor? De ce apar reacţii adverse imediat şi de ce – de lungă durată? La aceste şi alte asemenea întrebări au răspuns invitaţii conferinţei tematice „Medicina: Pro sau contra vaccinelor”, medicul Adrian Lupuşor, dr., lector universitar la catedra Fiziologia omului şi Biofizică, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, cercetător ştiinţific stagier în cadrul Laboratorului de Neurologie Funcţională a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie şi Ion Vozian, oncolog-chirurg, doctor la Institutul Oncologic.

Conferinţa a avut loc în cadrul Clubului de dezbateri „Bartolomeu Anania”, care îşi ţine şedinţele lunar, în fiecare ultimă zi de joi a lunii şi sunt organizate de Fundaţia „VASILIADA”, Biblioteca Alba Iulia, din Chişinău şi ASCOR Chişinău.

Din prezentarea medicului Adrian Lupuşor constatăm că, vaccinele reprezintă un capitol foarte important în îngrijirea copiilor şi-i protejează de boli infecţioase grave. Dânsul a vorbit, celor prezenţi în sală, despre vaccinare ca despre o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Cei mai mulţi copii nu au nici o problema după ce sunt vaccinaţi. Înainte de administrarea vaccinului medicul este obligat să verifice starea sănătăţii copilului, care trebuie să fie perfect sănătos, altfel, acesta poate avea consecinţe mai mult sau mai puţin grave. În prezent există 26 de boli infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare, şi acest număr este în creştere… Sunt în curs de desfăşurare sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri, constată invitaţii noştri.

Au urmat un şir de întrebări, discuţii contradictorii – mai multe persoane s-au expus contra vaccinelor. Medicul a încercat să le explice, constatând că, da, de-a lungul timpului s-au înregistrat cazuri nefericite în urma vaccinării unor copii, precum boli neurologice, autism, deficit de concentrare, diabet, reacţii alergice, boli autoimmune, dar, în acelaşi timp, prin vaccinare au fost salvate milioane de vieţi omeneşti şi s-a reuşit eradicarea unor maladii care au provocat, altădată, moartea a milioane de oameni. Toate procedurile medicale sunt însoţite de riscuri, de asemenea şi vaccinarea, dar în instituirea acestor proceduri trebuie luat în seamă raportul beneficiu/risc…

În cadrul activităţilor a fost prezentată expoziţia de carte „O minte sănătoasă, un corp frumos”, de la care mai mulţi participanţi la conferinţă au împrumutat sau au rezervat cărţi despre sănătate…

Biroul de presa VASILIADA