Părintele Nicolae Tănase va conferenţia miercuri 12 martie, orele 18.00 în sala Preturii Buiucani

La iniţiativa Fundaţiei Vasiliada şi a Bisericii Ortodoxe Române „ Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Chişinău în colaborare cu Biblioteca Municipală Haşdeu, filiala Alba Iulia, Asociaţia Filosofilor din RM şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Republica Moldova, ne propunem să punem bazele unei tradiţii mai vechi – de a invita în săptămânile Postului Mare câte un conferenţiar al Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, vă invităm miercuri, 12 martie 2014, la o primă conferinţă din această serie, susţinută de către PC Nicolae Tănase, Coordonatorul Centrului Social „ Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi „ din cadrul parohiei Valea Plopului, Prahova cu tema „Familia creştină azi, într-o lume bulversată”.

Conferinţa va avea loc în sala festivă a Preturii Buiucani (str. Mihai Viteazul, 2) începând cu ora 18-00.

„În primul rând, în lume, şi mai ales în România, femeia nu este de ajuns de preţuită. în al doilea rând, în special în România, legea nu ocroteşte îndeajuns femeia. Deşi căsătoria şi celelalte Sfinte Taine ale Bisericii se fac în chip văzut, adică de faţă cu oamenii, de faţă cu martorii. Un preot niciodată nu poate să săvârşească o Cununie numai el, mirii şi cântăreţul şi naşii, trebuie să mai fie cineva ca martor a ceea ce s-a în¬tâmplat, martor pentru oameni, martor pentru Dumnezeu. Nu este de ajuns de cinstită femeia, nu este ocrotită. Femeia în zilele noastre este bătută, dispreţuită, chinuită, maltratată, jertfită, în final nerăsplătită şi neapreciată pentru cât face ea pentru omenire. Dimpotrivă, i se văd numai defectele, că are şi defecte. Şi toate acestea sunt etalate ca şi cum avem de-a face cu un lucru rău în sine. Dacă femeia nu este preţuită, atunci Însuşi Hristos nu este preţuit, pentru că, reîntorcându-ne la simbol, Hristos este Capul Bisericii.

O să spunem: dar cine dispreţuieşte aşa mult femeia? Noi! Noi, femeile, noi, bărbaţii, noi, oamenii, noi toţi nu acordăm îndeajuns de mult femeii atenţia şi cinstea cuvenită. Şi dacă nu facem aşa, atunci nu reuşim să preţuim nici familia şi în fa¬milie apare dispreţul. Astfel, bineînţeles că nu mai avem de-a face cu soliditatea unei căsnicii, cu rezistenţa unei familii în¬temeiate.”

Fragment din cartea Soţul ideal, Soţia ideală