Părintele Nicolae Tănase ne-a vorbit despre familie

Într-o lume în care valorile au fost date peste cap e nevoie de ceva, iar acel CEVA e cuvântul rostit din suflet, cu profundă încărcătură creştină. Despre familie în acest secol al incertitudinilor se discută altfel, în faţa tradiţiei sar aşa-zisele drepturi şi egalităţi de şanse. Iubirea – sentiment divin e într-un fel de con de umbră, iubirea, în mare, ca să nu fiu categoric şi generalist, parcă este şi parcă nu-i. „Te iubesc!” e mai mult un fel de a spune, decât de a trăi profundul sentiment. Ştim că Dumnezeu este iubire, iar cel ce nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu. Şi mai ştim că Cel de Sus ne iubeşte şi ne îndeamnă să semănăm iubire. Am venit din iubire şi dacă suntem buni creştini nu putem trece prin viaţă altfel decât dăruind. Omul „plin” de acest sentiment nu urăşte, nu se răzbună, nu cârteşte, nu omoară. Adică spune NU la tot ceea ce nu este plăcut Domnului.

În această lume bulversată avem nevoie de modele, iar dacă nu le găsim şi pregătirea noastră spirituală e una şubredă riscăm a rătăci în necunoaştere, riscăm a crede că trăim CORECT şi BINE, dar de fapt ne amăgim. Postul Mare e tocmai momentul să cântărim câtă credinţă, câtă dragoste, câtă smerenie e în noi, iar pentru a nu claca spiritual e nevoie de cineva care ştie să toarne balsam pe suflet, acel CINEVA care să ne explice cum să rezistăm într-un secol în care lucrurile fireşti sunt tratate drept anormale şi invers.

Astfel, pentru cei dornici de a cunoaşte ADEVĂRUL, la Chişinău, la o întâlnire duhovnicească cu creştinii din Basarabia a venit părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, judeţul Prahova. Conferinţa „Familia creştină astăzi, într-o lume bulversată”, susţinută de părintele Nicolae Tănase a fost aşteptată cu sufletul la gură de cei adunaţi la Pretura Buiucani, Chişinău, la un eveniment organizat de către Fundaţia „Vasiliada”, Biblioteca „Alba Iulia”, ASCOR, filiala Chişinău.

Preotul de la Valea Plopului a vorbit despre familia românească şi viitorul acestui popor. Din vorbele părintelui am înţeles că pe pământ ar fi fost mai mulţi români decât sunt acum. Din păcate, căsătoria e înţeleasă eronat, iar avorturile sunt considerate lucruri fireşti şi sunt găsite sute de argumente pentru cei care au hotărât să omoare un om. Părintele Nicolae Tănase a convins sute de tinere să renunţe la avort şi le-a ajutat să-şi crească pruncii. Acum are în grija sa peste 400 de suflete. De mai bine de două decenii conduce Asociaţia „Pro Vita”. În Valea Plopului a ridicat un complex, o bisericuţă, o bibliotecă, o tipografie, mai multe case de locuit etc. De altfel, în Valea Plopului sunt mai bine de douăzeci de biserici. Deci, părintele Nicolae Tănase, omul care slujeşte cu dăruire lui Dumnezeu, îi apropie de cele sfinte şi mai mult pe cei care doresc să cunoască ADEVĂRUL.

Părintele susţine că omul care iubeşte sincer şi are credinţă trece altfel prin viaţă. De la părintele Arsenie Boca aflăm: „Căsătoria cere multe motive ca să fie Taină. Când familia nu va mai fi întemeiată pe Taină, oamenii vor fi o turmă de fiare sălbatice, destrăbălate”. Preotul Nicolae Tănase oferă soluţia în cartea „Soţul ideal, soţia ideală”. Astfel, „Soţul ideal ştie să menţină în căsnicie acel suflu, acel elan al primei zile de prietenie. El ştie să se roage, să admire, să facă observaţii într-un anume fel şi are multe alte calităţi. Soţia ideală este aceea care înţelege tot. Dacă înţelege tot, ea dă dovadă de bunătate, şi din bunătatea inimii decurg toate. E foarte simplu să devii soţie ideală. Este aşa de simplu, numai că trebuie atenţie şi pregătire! Soţul ideal are un timp mai îndelungat de pregătire; la fel şi soţia ideală. Fiecare se pregăteşte de la naştere şi dinainte de naştere! …Căsnicia este o clădire care se construieşte pe o temelie, iar astăzi temelia este pusă prost. Căsnicia este o lucrare, iar dacă nu înţelegem acest aspect, atunci ajungem la despărţire.”

Atât soţul ideal, cât şi soţia ideală trebuie să ţină la darul numit VIAŢĂ nu curmă vieţi. Foarte multe familii nu cunosc ce e fericirea pentru că au omorât, pentru că „au umblat” la voia Domnului. Părintele Nicolae Tănase afirmă că acum familia este în pericol, dar daca revenim la capul ei, la Hristos, ne va fi la îndemână s-o punem la punct. „Îndepărtarea lui Hristos de la masa cununiei face ca legătura dintre soți să nu mai fie trainică. Aceasta este explicația pentru care familiile se despart. Copiii îi unesc pe soți, dar avorturile rup această legătură, care se reface apoi foarte greu”, susţine preotul. Mai mult, părintele afirmat că în familia ortodoxă nu există contracepţie. „Avortul este crimă, contracepţia este de mii de ori crimă. De ce? Pentru că prin contracepţie opreşti zeci, sute de izvoare ale vieţii, iar printr-un avort curmi o viaţă. Exista ideea că este mai puţin păcat sa previi viaţa decât să curmi viaţa”, a mai spus părintele.

Sunt convins că mulţi din cei prezenţi la întâlnirea duhovnicească au înţeles cuvintele părintelui Nicolae Tănase. Totodată, cred că unii după ce au ieşit şi-au pus şi întrebări, iar alţii abia urmează să înţeleagă ce înseamnă FAMILIA CREŞTINĂ învăluită de credinţă şi iubire divină.

Biroul de presa VASILIADA