O ZI DIN ISTORIA NEAMULUI TRĂITĂ DEPLIN

Pentru fiecare gospodar este o bucurie să întâmpine în casa lui oaspeţi de seamă. Iată că bucuria Învierii Domnului noastru Iisus Hristos a adus bucurie dublă parohului bisericii ortodoxe române „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, din Chişinău, prot. Petru Buburuz şi enoriaşilor acesteia. Toţi creştinii prezenţi la slujba Învierii Domnului din acest an au fost martorii unui eveniment istoric care nu ştim când se va mai repeta.

Slujba Învierii a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi. La această slujbă au participat şi oaspeţi de onoare a parohiei: Alteţele Sale Regale, Principesa Moştenitoare Margareta a României şi Principele Radu al României; Excelenţa Sa, domnul Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova; Excelenţa Sa, domnul Marius Lazurcă, ambasadorul României în R. Moldova, împreună cu familia; Domnia Sa, domnul Dorin Chirtoacă, Primar general al municipiului Chişinău.

În timpul slujbei parohul bisericii a mulţumit oaspeţilor pentru prezenţă şi le-a înmânat în semn de recunoştinţă Diploma de Excelenţă cu medalia aniversară. Oaspeţii au mulţumit din suflet parohului şi au promis să nu fie ultima oară când biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” găzduieşte oaspeţi din asemenea rang.

Pastorala la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru a fost citită de către PC Preot Iurie Ioniţă, protopop de Chişinău. În final, Ierarhul Mitropoliei Basarabiei a adus un cuvânt de felicitare pentru toţi cei prezenţi în care a afirmat: „Lumina din Noapte de Paşti este lumina în care s-a îmbrăcat Hristos după Înviere. A primi această lumina însemnă a ne înnoi, a fi din nou mai puternici, pentru că lumina lui Hristos ne îmbracă în curăţenie, putere, înţelepciune şi în sfinţenie. După cum primim această lumină sfântă aşa şi trebuie să o păstrăm, pentru a fi fii ai luminii. Fie ca Sfânta Înviere să pătrundă în suflet şi în inimă, să susţină şi să înviorze puterea de a iubi şi a ierta, să vă aducă renaşterea credinţei şi speranţei într-un viitor mai luminos. Hristos a Înviat!”.

PC Protoiereu Mitrofor Petru Buburuz, parohul bisericii, a mulţumit Ierarhului Mitropoliei Basarabiei, pentru faptul că a fost prezent în această Zi de Mare Sărbătoare în comunitatea respectivă, invitându-l şi cu alte ocazii.

 

Colegiul de redacţie a revistei „LUMINĂTORUL”