O ÎNTÂLNIRE BINECUVÂNTATĂ

Miercuri, 23 martie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a adus o bucurie duhovnicească de neprețuit Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români filiala Chișinău prin prezența sfinției sale, la o ședință de lucru a asociației.

PS Antonie a întreprins astfel prima sa vizită oficială la sediul ASCOR, ce se află pe teritoriul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău. La ședință au participat doar membrii comitetului de conducere și membrii seniori, calitate deținută de foști membri ai comitetului de conducere ASCOR, printre care și un fost președinte.

Entuziasmați de vizita PS Antonie, membrii ASCOR, prin președintele-interimar Irina Zatic, au făcut o scurtă trecere în revistă a activităților devenite deja tradiționale pentru asociație și au manifestat speranța intensificării colaborării cu Mitropolia Basarabiei.

După această scurtă trecere în revistă a activităților desfășurate s-a ajuns la discuția constructivă a proiectelor ASCOR aflate în desfășurare precum și cele în curs de desfășurare. PS Antonie a subliniat importanța prezenței ASCOR în mediul universitar din Chișinău, cu activități prin cămine, facultăți, biblioteci, dar și importanța desfășurării de activități în alte centre universitare din Republică, spre exemplu Bălți și Cahul.

La inițiativa părintelui îndrumător Viorel Cojocaru și a fostului președinte ASCOR, Eugeniu Dedov, s-a propus identificarea unor mănăstiri din cadrul Mitropoliei Basarabiei în care să se realize tabere de muncă și rugăciune precum și tabere culturale. Taberele ar consolida cu siguranță relația dintre membrii ASCOR și mediul duhovnicesc de la mănăstire.

Considerăm că întâlnirea cu PS Antonie a adus noi idei și soluții la problemele cu care se confruntă asociația. Membrii ASCOR au primit astfel încurajarea că Mitropolia Basarabiei va oferi suport duhovnicesc și material asociației. Am simțit cu toții o mare bucurie duhovnicească și multă binecuvântare arhierească din partea PS Antonie și a preoţiilor consilieri mitropolitani Nicolae Creţu şi Adrian Agapi şi a părintelui Viorel Cojocaru, președintele fundației „Vasiliada” și preot îndrumător ASCOR Chişinău.

Menționăm că ne bucură foarte mult faptul că ASCOR Chișinău și Mitropolia Basarabiei își propun să se sprijine în activitățile misionare cu caracter religios, filantropic, patriotic și cultural. Ne manifestăm încrederea unei colaborări intense cu Mitropolia și desfășurarea unor ședințe de lucru periodice între membrii ASCOR și reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.

În aceeași ordine de idei menționăm importanța parteneriatelor în care se află ASCOR, precum cele cu fundația „Vasiliada”, Mitropolia Basarabiei, biblioteca Alba Iulia din Chişinău, Pretura sectorului Buiucani, Universitățile din Chișinău, instituții media și alte asociații din țară și din România.

Am profitat de vizita PS Antonie și am felicitat-o pe colega noastră Dumitrița-Eudochia Sinița, câștigătoare a Premiului Special la Festivalul-Concurs de Muzică Populară pentru Copii şi Tineret „Florile Ceahlăului” desfăşurat în Piatra Neamţ, România.

În încheiere membrii ASCOR, în semn de mulțumire și prețuire, au interpretat cântecul Ștefane, Sfinte.

 

Eugeniu Dedov, ASCOR Chișinău, pentru VASILIADA