MERGEM ŞI NOI LA ŞEZĂTOAREA „LA SFATUL OPINCUŢELOR”

Plecările de sărbători la Mănăstirea Putna din România, au pus punctul pe „i” în ce priveşte organizarea şezătorii „La sfatul opincuţelor”. De mult timp la Fundaţia VASILIADA se vorbea despre faptul că ar fi frumos să venim la biserică în haine de sărbătoare, în costume populare şi că pentru aceasta este necesar să deschidem un centru, o şezătoare unde fiecare din noi ar putea să-şi confecţioneze un costum popular. Această frumoasă idee este transpusă şi în practică, la parohia ortodoxă română „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” atunci când Consiliul Parohial a votat unanim ca în cele mai mari sărbători religioase creştinii să vină la biserică în costume populare. Într-o zi din ianuarie făcând câteva opincuţe şi aranjându-le în semicerc, priveam cum stau opincuţele la sfat. Şi de îndată mi-a venit ideea ca şezătoarea noastră să se numească „La sfatul opincuţelor”. Luând binecuvântarea părintelui Viorel Cojocaru, în aceeaşi săptămână am dat start şezătoarei la Biblioteca .„Alba Iulia” din Chişinău, unde gazdele noastre, Doamna Directoare a bibliotecii Elena Căldare şi Elena Tamazlîcaru, ne-au vorbit despre istoria costumului popular punându-ne la dispoziţie cărţile din fondul bibliotecii.

De atunci în fiecare sâmbătă, de la orele 14:00 până la 17:00, toţi cei care doresc să-şi confecţioneze un costum popular, să asculte o vorbă bună, să înveţe cântece sau colinde vechi ş.a. vin cu drag la şezătoarea „La sfatul opincuţelor” organizată de Fundaţia „Vasiliada” şi biserica ortodoxă „Sf. Ap. Petru şi Pavel”.

Tinerele, frumoasele şi talentatele noastre profesoare de broderie sunt: Valentina Baciu şi Olesea Cerniţanu. Aceste meşteriţe iscusite au dat „naştere” multor îi şi cămăşi populare, care cu demnitate le poartă şi artiştii noştrii. Pe viitor se preconizează întâlniri cu meşterii populari din ţară, pentru a le cere sfaturi şi a cunoaşte mai îndeaproape obiceiurile şi îndeletnicirile buneilor şi străbuneilor noştri.

Şezătoarea „La sfatul opincuţelor” are menirea nu doar de-a confecţiona costume populare, dar de a studia istoria neamului, de a reînvia îndeletnicirile strămoşilor, de a păstra şi promova valorile noastre naţionale.

Nina BEJAN pentru Vasiliada