MĂRTURISITORUL VALERIU GAFENCU comemorat la Chişinău

La data de 18 februarie îl comemorăm pe Sfântul Mărturisitor Valeriu Gafencu, născut în Basarabia. El mai este supranumit şi „Sfântul Închisorilor”. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, credem că la sfârşitul acestui an Biserica Ortodoxă Română, îl va include în calendarul nostru creştin ortodox ca Sfânt Român, cu Sinaxar şi Acatist. Această zi de 18 februarie, va fi ziua când vom comemora în rugăciuni, conferinţe şi dedicaţii pe Sfântul Închisorilor – Valeriu Gafencu.

Acest Sfânt Mărturisitor a fost comemorat şi la Penitenciarul nr. 16, Pruncu din Chişinău prin citirea acatistului. Pr. Viorel Cojocaru, care activează aici ca preot misionar mai bine de 10 ani, împreună cu Pr. Radu Rusu au oficiat slujba de pomenire a Sfântului.

Fraţii noştri întemniţaţi au venit cu drag la Paraclisul peniteniciarului cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”. La începutul citirii Acatistului, pr. Viorel Cojocaru, a făcut cunoscută deţinuţilor, pe scurt, viaţa şi activitatea mărturisitorului Valeriu Gafencu, cel ce a ieşit din sânul Basarabiei străbune. Acatistul a fost trăit de deţinuţi, cu adevărat. Trăirea lor, se vedea pe feţele lor, în ochii lor. Valeriu Gafencu a fost şi va fi cu cei întemniţaţi, cu cei care îl vor chema cu credinţă, să le aline greutăţile, să le întărească răbdarea şi nu în ultimul rând speranţa de a se elibera cât mai repede posibil de această instituţie.

La sfârşitul întâlnirii cei care l-au însoţit pe părintele Cojocaru au recitat şi cântat poezii din opera lui Valeriu Gafencu, cât şi din trăirele tânărului Corneliu Plop. Corneliu a familiarizat deţinuţii cu legătura indinspesabilă a mărturisitorilor de credinţă cu mărturisitorilor de neam. Le-a vorbit foarte frumos de opera jertfelnică a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Părintele le-a urat fraţilor din temniţă viaţă curată, neîntinată şi să caute mereu pe Dumnezeu, să-I împlinească voia Lui. Deţinuţii au plecat în camerele lor pentru a viziona filmul documentar „Valeriu Gafencu – viaţa şi chinurile închisorilor comuniste”.

 

Informaţia despre acest eveniment a fost reflectată şi pe siteul Departamentul Instituţiilor Penitenciare:

http://www.penitenciar.gov.md/ro/content/sf%C3%AEntul-%C3%AEnchisorilor-comemorat-%C3%AEn-penitenciarul-nr16-pruncul

Valentin GHIBALTOVSHI, pentru VASILIADA