Dacă am putea ierta și uita, am fi alți oameni (pr. Viorel Cojocaru)

Părintele Viorel Cojocaru este preot paroh al “Bisericii Inimii Tăcute” din Chișinău şi cel care a oficiat prima cununie religioasă prin semne. Este unicul preot din R. Moldova care cunoaşte limbajul mimico-gestual. În preajma marilor sărbători creştine, i-am solicitat un interviu despre cât de important este să cerem iertare şi să iertăm şi cât de importantă este Sfânta Spovedanie.

De ce e așa importantă iertarea? Ce legătură este între ea și credința în Dumnezeu?

Ziceau Sfinții Părinți că în măsura în care noi iertăm, în aceeaşi măsură ni se iartă și nouă. Nu e adevărat că trebuie să ne cerem iertare doar în post. Trebuie să fim oricând pregătiți pentru a răspunde pentru faptele noastre în fața lui Dumnezeu. Iertarea este un lucru privat, emotiv, care ține neapărat de starea sufletească a omului, iar societatea noastră nu e pregătită să ierte. Noi nu știm să-l iertăm pe aproapele nostru, de aici și cearta dintre semeni. Cearta naște ură, iar ura naște dezbinare. Dacă am putea ierta și uita, am fi alți oameni.

Există un abecedar al iertării, un mod anumit de a cere iertare?

Biserica ne îndeamnă să cerem iertare chiar și atunci când nu greşim, deoarece fiecare om în parte înțelege greșeala diferit. Cuiva îi poți greși cu o privire, iar altcuiva – că nu i-ai l-ai telefonat la timp. Venind la Sfânta Împărtășanie trebuie să fim împăcați cu toți cei din jur. Deseori auzim în timpul spovedaniei o batjocoră în fața lui Dumnezeu: “Dumnezeu să te ierte, dar eu nu te pot ierta”. Această batjocoră vine din mândrie, cel ce o spune uită că fiecare om a greșit în fața lui Dumnezeu și în fața oamenilor. Isus Hristos, om nevinovat, fiind pe cruce, ne-a iertat pe toți, iar creștinii trebuie să înțeleagă că fiecare păcat al omului îngrelează crucea lui Isus Hristos.

Există un sfânt anume sau o rugăciune anumită care înlesneşte iertarea? La care dintre ele să apelăm când iertarea ni se pare prea grea?

Taina Spovedaniei este taina care reînnoiește haina botezului. Cei care vin la spovedanie vin să se pocăiască și nimic nu e mai important decât dezlegarea duhovnicului, iar rugăciunea care ne învaţă să iertăm este rugăciunea domnească „Tatăl Nostru”.

Îți poate modifica într-un fel viața împovărarea pe care o ai pe suflet atunci când urăști sau când vrei să te răzbuni?

Cele mai multe cazuri de răzbunare se întâlnesc la cei din penitenciare, ei dorind să se răzbune pe cei care le-au luat libertatea. Părintele Ilie Cleopa spunea: „Dacă ți-a făcut cineva vreun rău, iartă, nu te răzbuna, nu-i întoarce răul, pentru că așa cum pedepsește Dumnezeu, nu pedepsește omul”. Când apare un necaz, nu ne gândim cum să-l înlăturăm, ci căutăm vinovații. Uitând de vinovatul din noi, îl cautăm printre cei din jur. Noi nu știm să suferim pentru că nu avem răbdare, dar nu avem răbdare pentru că nu avem dragoste.
Multora le vine greu să ierte. De ce?
Pentru că nu știu să iubească și sunt mândri. Mândria este patima în care a căzut omul și întreg Universul.

Cât de importantă este mărturisirea?

Omul este muritor. După ce finisăm traiul aici, suntem chemați la Dumnezeu pentru a fi judecați pentru păcate și fapte bune. Mărturisirea este baia sufletului, este curățirea lui. Creștinii buni se împărtășesc o dată la două luni, nu din Paști în Paști, cum se obișnuieşte. Precum ne spălăm zilnic trupul de mizerie, la fel trebuie să ne purificăm și sufletul.

Ce sfat ați da creștinilor în Postul Mare?

Fiecare creștin ar fi bine să se pregătească pentru a întâmpina Sărbătoarea Învierii lui Hristos. Pregătirea se face prin Sfânta Spovedanie și prin postire. Postul adevărat este atunci când postim cu toate simțurile, mai ales cu gândurile.*

Doina POPOV, Apropo Magazin