Au ajuns şi la Chişinău. „Susţinătorii vieţii” au mărşăluit contra avorturilor

Mai mult de 750 de mii de avorturi au făcut moldovencele în ultimele două decenii. Acest număr este comparabil cu cel al populaţiei Chişinăului. Pentru a descuraja această practică, în Capitală a fost organizat astăzi, în premieră, un eveniment numit „Marşul pentru viaţă”.

Participanţii la acţiune şi-au propus să atragă atenţia opiniei publice şi a autorităţilor faţă de numărul mare de avorturi. În opinia lor, acest fenomen trebuie combătut deoarece încalcă dreptul la viaţă.

„Copilaşul din burtă nu este o alegere. Este o altă viaţă care trebuie să vadă lumina zilei. La 21 de zile inima copilului începe deja să bată”, spune activistul Nicolae Negară. „Dacă o femeie refuză să nască, o ţară urmează să dispară!” „Sunt oameni care trebuie preţuiţi şi care trebuie să trăiască. Niciun motiv nu justifică avortul chiar şi atunci când copilul e bolnav”.

Acţiunea a fost susţinută şi de către unii interpreţi autohtoni, care le-au îndemnat pe femei să nu recurgă la avorturi.

„Avortul nu este o soluţie, decât în cazuri excepţionale când sunt probleme de sănătate. Trebuie de sensibilizat publicul, seminare, emisiuni tv şi chiar filme care ar aborda această problemă”, a afirmat interpretul Cristea Aldea-Teodorovici.

Sociologii spun că tendinţa se explică prin lipsa educaţiei sexuale a moldovenilor, dar şi prin faptul că medicii nu ar depune suficient efort pentru a convinge femeile să renunţe la avort.

„Sexul a fost ceva tabu şi multe din adolescente nu sunt pregătite să devină mame. Vorbim şi de o lipsă a informaţiilor în domeniul sănătăţii reproductive şi accesibilitatea serviciilor de avort din punct de vedere financiar”, consideră sociologul Natalia Vlădicescu.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că, anul trecut, la 100 de nou-născuţi vii au revenit 31 de avorturi. În total, în 2014, în ţară au fost înregistrate 12.565 de întreruperi de sarcină.

Marşul de astăzi va începe de la Spitalul Clinic Municipal numărul 1 şi se va încheia în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acţiunea este organizată de grupul de iniţiativă ”Tinerii pentru Viaţă”. Ei vor să promoveze demnitatea umană şi responsabilitatea egală a mamei şi tatălui faţă de copil.

La acest mars, a participat si Fundatia Vasiliada, atit cu suport logistic cat si prin intermediul unor persoane delegate, care au participat nemijlocit la actiunea data.

Sursa: www.publika.md