SOCOTEALA… ŞI MORALA – Premieră cinematografică

La Clubul de Discuţii „Bartolomeu Anania”, Fundaţia „Vasiliada”, Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români din Moldova s-au întrunit tradiţional la Biblioteca Alba-Iulia din Chişinău cu care colaborează de ani buni, cu o ocazie mai neobişnuită cumva – premiera proaspătului film de scurt metraj şi de mare actualitate, intitulat „Socoteala”.

…Sala de lectură de la parter s-a transformat în adevărată sală de cinematograf şi devine neîncăpătoare către ora 18.00 a zilei de 18 februarie – au venit părinţi şi copii, bunici şi nepoţi, tineret de la ASCOR, cititori şi vecini ai bibliotecii. S-au tot adăugat rânduri de scaune… Holul de la intrare şi coridorul abia încape pe toată lumea care e în aşteptarea evenimentului.

…Lumina ecranului ne aduce imaginea unei zile însorite de toamnă frumoasă şi caldă, pe care o poţi lesne confunda cu vara. În cadru vedem un băieţel care merge de la şcoală spre casă şi trece pe lângă o Sală specializată în jocuri electronice, dar nu poate intra – nu are bani să achite taxa pentru ora de distracţie… Îl vedem apoi pe Ionuţ ajuns acasă, în camera sa, aruncând cât colo ghiozdanul şi înşirând pe o foaie de caiet nişte calcule care-l frământă… Notiţele conţin mai multe fapte frumoase ale băiatului, făcute la rugămintea mamei: a plivit o parcelă, a dus gunoiul, s-a jucat cu surioara… Şi-a apreciat fiecare faptă frumoasă cu câte 10 lei, a evidenţiat cu oval roşu sumele şi apare, cu foaia, în cadrul uşii de la bucătărie unde mama pregăteşte masa…

Scurtmetrajul a emoţionat auditoriul până la lacrimi, până la starea de nod în gât, cum spunem de obicei în asemenea cazuri, a trezit dorinţa de a vorbi, de a analiza, de a găsi ieşire din situaţia creată… Iar starea de „conflict economico-financiar” din film are un deznodământ educativ elegant filosofic pe măsură, fără de utilizarea istoricului „cal bălan”, sau clasicei muştruluieli. Nu divulgăm finalul: filmul trebuie difuzat, propus pentru a fi vizionat şi discutat de elevi, de învăţători şi profesori, de părinţi, bunici şi de toată lumea. Căci tot mai prezent în viaţa noastră este şi fenomenul devenit un fel de modă, când copilul este plătit de către părinţi şi familie pentru faptul că are note bune, pentru că face ceva pe acasă

… La dezbateri au participat: preotul Viorel Cojocaru de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, actorul şi regizorul Valentin Ghibaltovschi, discipol al marelui Emil Loteanu, care a şi turnat filmul (amintim cititorilor noştri că s-a produs în rolul principal al lui Bango în filmul de mare succes Carmelita. Pasiune de ţigan – 288 de episoade, turnat şi prezentat la ecran în 2008-2009, regizoare Elena Tsyplakova), cameramanul Andrei Boguş, managerul Natalia Deli, profesorul de istorie Veaceslav Inculeţ, strănepot al lui Ion Inculeţ, legendar arhitect al Marii Uniri, preşedinte al Parlamentului Sfatul Ţării, jurnalistul Ion Axenti, părintele Radu Rusu, diaconul Petru Graur, studentul Corneliu Plop, multă altă lume… Toţi spectatorii au fost de părerea că actriţa Margareta Pântea de la Teatrul Naţional Mihai Eminescu nu a jucat, ci şi-a trăit în cadru propriul rol de mamă. Ionuţ a fost interpretat de liceanul Savatie Cojocaru, clasa a IV-a, Liceul „Onisifor Ghibu” – debut absolut în film, în cadrul „Sărbătorilor de iarnă” se produce cu mult succes, deja tradiţional, în rolul lui Moş Crăciun. Încă un detaliu la portretul acestui minunat copil: cu ceva ani în urmă, în troleibuz, aud întrebarea unui copil: „Mamă, când se face Unirea, că tare m-am mai săturat…”. Când am întors capul, la spatele meu şedeau Savatie şi mămica lui. Surioara – interpretată de Anişoara Rusanovschi, o bijuterie blondă de trei anişori… Premiera a fost savurată, aplaudată, filmul – proiectat şi la solicitările auditoriului, actorii au primit felicitări, flori şi diplome. Alţi parametri: cronometraj – 7 minute, conceput şi realizat pe bază de voluntariat; destinat întregii societăţi, procesului educaţional. Autorii, cât şi unii spectatori, sunt în căutarea modalităţilor de promovare, de includere a lui în circuit. Biblioteca Alba-Iulia s-a arătat disponibilă să organizeze vizionări în cadrul întâlnirilor cu echipa de creaţie la sediu, cât şi la grădiniţe şi licee.

Deocamdată adresăm urări de mult succes actorilor, realizatorilor, susţinătorilor, cât şi filmului pe ecranele cinematografelor, concursurilor naţionale şi internaţionale, pentru care deja e dotat cu subtitre în limba engleză. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Elena TAMAZLÂCARU (Sursa, Literatura şi Arta, nr.8, miercuri, 24 februarie 2016)