PARASTAS DEPUTAŢILOR SFATULUI ŢĂRII CARE ÎN ANUL 1918 AU VOTAT UNIREA

Deja consecutiv de 6 ani la Biserica Ortodoxă Română „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, în data de 25 martie se oficiază un parastas deputaţilor-eroi care şi-au dat votul la 27 martie 1918 ca Basarabia să fie din nou în sânul Ţării. Această iniţiativă aparţine Dnei Nadejda Brânzan şi deputaţilor primului Parlament.

Şi anul acesta, în data de 25 martie, când prăznuim pe stilul îndreptat „Buna Vestire” s-a oficiat slujba de pomenire unde a participat ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei cu un sobor de preoţi. La începutul slujbei protoiereul Petru Buburuz, parohul bisericii, a menţionat despre necesitatea şi obligativitatea acestor rânduieli în educarea tinerei generaţii. La sfârşitul parastasului ÎPS Petru a vorbit despre rolul rugăciunilor de pomenire a celor răposaţi precum şi despre starea morală, politică şi economică în care se afla Basarabia înainte de unire. Actualizând eroicul act din martie 1918, ÎPS a cerut societăţii să-şi înalţe mai des rugăciuni de unitatea a neamului menţionând că starea morală, politică şi economică în care suntem noi astăzi este asemănătoarea cu cea din 1918.

După îndemnul Mitropolitului Basarabiei, PC Viorel Cojocaru a moderat o mică sesiune de comunicări menţionând că evenimentul Unirii din 1918 a pornit de la altar din moment ce majoritatea deputaţilor Sfatului Ţării au fost cu pregătire teologică. După finisarea comunicării a fost invitat să vorbească Dl Octavian Ţîcu. Domnia sa a vorbit despre consecinţele votului şi soarta deputaţilor după al doilea Război Mondial. Dupa această comunicare a vorbit studentul Constantin Morari, membru ASCOR Chişinău, menţionând despre nevoie restabilirii Monumentului celor Trei Martiri: Preot Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, care a fost ridicat în scuarul Catedralei Naşterea Domnului în perioada interbelică. A menţionat despre aportul nemijlocit al ASCOR-ului în restabilirea monumentului.

La finele comunicărilor a luat cuvântul Dna Nadejda Brânzan mulţumind celor prezenţi şi amintind credincioşilor despre alte parohii ale Mitropoliei Basarabiei care au luat exemplu bisericii „Sf. Ap. Petru şi Pavel”.

La sfârşitul comunicărilor Prot. Petru Buburuz a mulţumit ÎPS Petru şi oaspeţilor, rugându-l pe ÎPS Sa, să binecuvinteze agapa frăţească.

Puteţi accesa şi următorul link:

http://flacaratv.md/video-parastas-intru-cinstirea-celor-86-deputati-ai-sfatului-tarii-care-au-votat-unirea.html