MAREA UNIRE COMEMORATĂ LA CHIŞINĂU

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,/ Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? /…. / Vis de vitejie, fală şi mândrie, / Dulce Românie, asta ţi-o doresc! (M. EMINESCU)

A intrat deja în tradiție ca enoriașii bisericii ortodoxe române „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Chişinău, împreună cu cititorii bibliotecii municipale „Alba Iulia”, membrii Fundaţiei „VASILIADA” şi tinerii de la ASCOR să comemorăm în ajun de 1 Decembrie ziua unităţii naţionale. 1 Decembrie e sărbătoare naţională, marcăm un eveniment istoric deosebit de important – MAREA UNIRE. Ea trebuie să reprezinte un motiv de bucurie pentru toţi românii de pretutindeni.

Pe data de 26 noiembrie, la Biblioteca „Alba Iulia” din Chisinau, au fost invitaţi toţi doritorii care gândesc româneşte la o seară de suflet, pentru a consemna împreună, Ziua Naţională a României. La masa rotundă au participat: pr. Viorel Cojocaru, preşedintele Fundaţiei „Vasiliada”, Elena Tamazlâcaru, jurnalistă, Vasile Şoimaru, scriitor, economist, profesor universitar, Ştefan Sofronovici, etnograf, poet, Veaceslav Inculeţ, profesor de istorie, şcoala profesională nr. 2, Adriana Dervici de la Secţia Cultură a Preturii Sectorului Buiucani, prof. de muzică Ştefan Diaconu de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”, care a venit cu discipolii săi, susţinând un recital muzical patriotic, tinerii de la ASCOR Chişinău, liceeeni, studenţi. Un cântec deosebit despre unirea românilor a fost interpretat de Angela Ciochină.

Sărbătoarea a începutr cu binecuvântarea părintelui Viorel Cojocaru apoi a vorbit celor prezenţi „despre unitatea neamului – ca chemare divină”, Sfinţia Sa s-a referit şi la premizele politice actuale care ar facilita ieşirea din criză prin unirea Republicii Moldova cu patria Mamă. Preotul a îndemnat pe toţi cei prezenţi să devină mărturisitori ai adevărurilor creştine autentice şi a celor patriotice române, să o facă fără frică asumându-ne împreună jertfa.

Domnul profesor Vasile Şoimaru a vorbit tinerilor despre experienţa lui în lupta pentru unitate naţională. A schiţat câteva momente istorice din plenul primului Parlament a Republicii Moldova, nou înfiinţată. A deturnat unele curente prin care blamează ideea de unitate naţională moldovenească aducând exemplu fosta ţară Iugoslavia, care astăzi este slabă pentru că e dezmembrată.

Tânărul ascorist Constantin Morari a susţinut un moment poetic deosebit cu poezia „Dan Căpitan de Plai” de Mihai Eminescu, iar momentul poetic a fost continuat de poetul Ştefan Sofronovici.

Trecerea de la spiritul academic la cel al sărbătorii l-a făcut domnul Ştefan Diaconu cu discipolii lui împreună cu Angela Ciochină şi tinerii de la ASCOR.

Toţi cei prezenţi au savurat virtual câteva clipe de unitate naţională la care aspiră mereu.

La mulţi ani România, oriunde te-ai afla!

                                                         Biroul de presă VASILIADA