DĂRUIEȘTE-MI DOAMNE IERTARE ŞI VIAŢĂ VEŞNICĂ

Acesta a fost sloganul pe care l-au înţeles deţinuţii Penitenciarului nr. 16, Pruncu care l-au avut ca oaspete de această dată pe părintele Nicodim PETRE de la Iaşi. Întâlnitrea cu creştinii din această instituţie a fost făcută cu spijinul Fundaţiei „VASILIADA” şi administraţia Penitenciarului nr. 16, Pruncu. După întâlnirea de suflet pe care a avut-o părintele Nicodim la Chişinău, în cadrul conferinţei de la pretura Buiucani, sfinţia sa a dorit să se întâlnească cu deţinuţii unui penitenciar. Am făcut posibilă această întâlnire ştiind activitatea misionară a părintelui.

Bucuria întâlnirii cu Părintele Nicodim s-a simţit pe faţa deţinuţilor chiar din prima întâlnire vizuală. Toţi cei prezenţi au participat la un moment de rugăciune sub  dirijarea directă a părintelui oaspete. Cei mai îndrăzneţi deţinuţi au ajutat preoţii prezenţi la citirea Canonului de pocăinţă către Domnul nostru Iisus Hristos. Preşedintele Fundaţiei l-a rugat pe părinte să vorbească deţinuţilor despre iertare şi viaţa veşnică. Părintele Nicodim a făcut analogie cu povestea „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără moarte”. Amintim sfaturile cele mai importante pe care părintele le-a mărturisit deţinuţilor: „Vă rog să căutaţi viaţa veşnică la Hristos, El este Cel Care dă viaţa şi Cel care are dreptul să o i-a. În acest moment greu pentru sufletele voastre rugaţi-vă lui Dumnezeu, faceţi-vă prieten pe Dumnezeu”. Dacă începutul discuţiei a fost cel de poveste „A fost odată ca niciodată…”, atunci sfârşitul a fost unul cât se poate de adevărat „Timpul pe care-l aveţi aici preţuiţi-l şi folosiţi-l în apropierea cu Dumnezeu prin lecturare şi rugăciune”.

Spre finalul întâlnirii administraţia şi deţinuţii l-au rugat pe părinte să nu-i ocolească când va fi în Chişinău. Fundaţia „VASILIADA” îşi propune pe viitor să organizeze mai multe conferinţe cu preoţii misionari români.

Pr. Viorel COJOCARU, pentru Vasiliada