„Cotul Donului. 1942” – de Vasile Şoimaru

Luni, 19 noiembrie 2011, la 70 de ani după lupta de la Cotul Donului, unde au căzut peste 150000 de ostaşi români, basarabeanul Vasile Şoimaru, după o muncă titanică şi destul de îndrăzneaţă, reuşeşte să scoată de sub tipar şi să lansaze cartea „Cotul Donului. 1942”.

Evenimentul a avut loc în incinta Bilbiotecii municipale „Onisifor Ghibu” şi i-a avut ca invitaţi pe Pr. Prot. Mitr. Petru Buburuz (fundaţia VASILIADA), jurnalistul Constantin Tănase, Vlad Pohilă, actriţa Ninela Caranfil, ex-primarul oraşului Flămânzi din România Constantin Pitorac, naistul Vasile Iovu (care a interpretat o doină la nai), membrii ASCOR Chişinău, reprezentanţi ai Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina şi alte personalităţi.

Cartea cuprinde mărturiile unui supravieţuitor de la Cotul Donului, şi anume Iosif Niculescu în vârstă de 98 de ani, medic de profesie, omul care a făcut prima operaţie pe cord deschis în România. De asemenea, autorul se arată indignat de faptul că acolo unde zac osemintele a peste 150000 de mii de ostaşi români, nici oficialităţile de la Bucureşti, dar nici cele de la Chişinău n-au făcut nimic pentru a se ridica pe acel loc un cimitir de onoare a ostaşilor români sau cel puţin o troiţă care să amintească de jertfa lor.

Concomitent, Protoierul Petru Buburuz, a menţionat faptul că printre acei ostaşi căzuţi la Cotul Donului, dar şi în alte locuri din Est, cu siguranţă sunt şi sfinţi, deoarece ei au fost cu sufletul curat şi,  probabil peste ani, se vor descoperi cu rânduiala bunului Dumnezeu, şi sfinte moaşte.