Comunicat VASILIADA: Bilantul campaniei „Icoana in liceu – fereastra spre Dumnezeu”

Fundaţia „VASILIADA”, alături de „ASCOR” a distribuit peste 6000 de icoane în instituţiile preuniversitare din Republica Moldova. În rândurile de mai jos veţi lua cunoştinţă cu bilanţul acestei campanii naţională.

La 6 mai 2011, ASCOR Chişinău a iniţiat campania „Icoana în liceu – fereastră spre Dumnezeu” cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte DANIEL (Ciubotea), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care avea ca scop introducerea icoanelor în instituţiile preuniversitare de învăţământ din Republica Moldova.

Primul lot de icoane a fost donat Asociaţiei ASCOR de către Schitul Lacul din Sfântul Munte Athos, în primăvara anului 2011. Toate icoanele din acest lot o reprezentau pe Maica Domnului „care singură s-a zugrăvit”. Foarte profundă şi semnificativă este istoria acestei icoane, care a aşteptat 100 de ani să se reîntoarcă acasă. Prototipul icoanei se află la Schitul Lacul din Grecia şi a fost donat acestui locaş sfânt în anul 1910 de un grup de basarabeni ( ale căror nume sunt trecuţe în spatele icoanei). După o sută de ani, în 2011 copii de pe această sfântă icoană a reuşit să se reîntoarcă în Basarabia multiplicată într-un număr de 1000 de exemplare.

Al doilea lot de icoane (5650 de bucăţi) a fost donat ASCOR direct de către Patriarhia Română în iunie 2012. Icoanele au fost realizate cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Concomitent, ASCOR Chişinău a încheiat un Acord de Colaborare cu Ministerul Educaţiei de la Chişinău, prin care se permitea instalarea icoanelor în şcoli, la cererea acestora.

Începând cu 20 iulie şi până la sfârşitul lunii octombrie anul curent, echipa ASCOR Chişinău a distribuit peste 6000 de icoane în aproximativ 500 de instituţii de învăţământ preuniversitar din ţară. Icoanele au fost donate în baza unui contract de donaţie şi a unui proces verbal de primire predare.

Cu sprijinul Fundaţiei VASILIADA, a Editurii „Sfântul Mina” din Iaşi, şi a altor creştini cu inimă mare, a fost posibil ca, alături de icoane, şcolile din Republica Moldova să primească  3000 de cărţi de religie, 6000 de  reviste pentru promovarea moralității în rândul tinerilor și conștientizarea problemelor asociate avortului, 5000 de reviste „Familia Ortodoxă”, 1000 reviste AXA, 500 cărţi de rugăciune, câteva mii de iconiţe mici şi alte zeci de titluri de cărţi aduse din România.

Elevii și profesorii din școlile care au dorit să primească icoane au confirmat, după începerea școlii, efectul pozitiv al acțiunii. Iată ce ne spune Ana Macarevici, Directoarea Liceului „Minerva” din Chişinău: „E salutabil că ASCOR Chişinău şi Fundaţia „VASILIADA” a organizat o astfel de campanie. Noi practic nu aveam icoane în liceu, doar două. La început, sincer să vă spun, am avut o umbră de îndoială când am auzit că e vorba de amplasarea mai multor icoane, în toate sălile de studii, deoarece nu ştiam cum va fi primit acest lucru. Însă, am observat că icoanele au fost binevenite atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Sunt nişte icoane extraordinar de frumoase. Această campanie, e o picătură care va contribui la studierea obiectului religiei în şcoală. Prezenţa icoanelor, ne va îmblânzi, ne va face mai buni, va schimba comportamentul copiilor, relaţiile elev-profesor, elev-elev, elev-părinte şi consider că va determina creşterea doritorilor de a studia religia. Le mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei donaţii, inclusiv Patriarhiei Române şi Guvernului de la Bucureşti”.

Irina Ţurcanu, elevă clasa a 11-a, Liceul „Gaudeamus” din mun. Chişinău:

„Prezenţa icoanelor în clase, ne face să simţim o oarecare protecţie şi chiar atmosfera, energia din interiorul sălii de studii este alta, mult mai pozitivă. Trebuie să promovăm în continuare această campanie şi ne-am dori să formăm mai multe cluburi de dezbateri, seminare, conferinţe, unde vom putea aduna cât mai mulţi tineri.”

La finele acestei campanii, mai multe Direcţii de Învăţământ (Nisporeni, Ungheni, Făleşti), licee, dar şi Ministerul Educaţiei de la Chişinău au adresat Patriarhiei Române şi Departamentului pentru Românii de Pretutindeni câte o scrisoare de mulţumire în legătură cu donaţia de icoane, gest unic pentru românii din Republica Moldova în ultimii 70 de ani.

Campania „Icoana în liceu – fereastră spre Dumnezeu” a fost posibilă la Chişinău datorită Patriarhiei Române şi în virtutea sprijinului financiar acordat de Guvernul României. Din aceste considernte, toate icoanele poartă pe spate un abtipild cu sigla DRP şi a Patriarhiei de la Bucureşti, alături de un scurt istoric al icoanei. Consider că această campanie e unică pentru românii din Republica Moldova, deoarece pentru prima dată după obţinerea independenţei, în instituţiile preuniversitare de la noi din ţară sunt readuse icoanele. Cred că aceste icoane vor contribui în mod deosebit la formarea constituţiei moral-spirituale a tinerilor de azi şi la edificarea instituţiei familiei, care este astăzi atât de atacată din exterior. Ţin să aduc mulţumiri cordiale tinerilor de la ASCOR, care au depus eforturi titanice pentru a distribuit icoanele în peste 500 de localităţi din ţara noastră, Fundaţiei VASILIADA care ne-a venit în ajutor de nenumărate ori, editurilor care au contribuit cu cărţi şi alte materiale cu caracter creştin şi tuturor celorlalţi care au fost alături de noi în realizarea acestei campanii naţionale. Odată cu încheierea acestei campanii naţionale, se scrie o altă pagină în istoria neamului nostru românesc dintre Prut şi Nistru, una care va fi privită cu demnitate de înaintaşii noştri, a menţionat Iulian Rusanovschi, ex – preşedinte ASCOR.

Biroul de presă al Fundaţiei „VASILIADA”